VVV-Venlo deelt punten met FC Eindhoven

VVV-Venlo speelde vrijdagavond gelijk tegen FC Eindhoven. In stadion Covebo – De Koel – kwamen de Venlonaren nog voor rust op voorsprong dankzij Levi Smans, maar leken dankzij twee snelle doelpunten na de onderbreking alsnog op een nederlaag af te stevenen. Michalis Kosidis redde echter in de slotminuten nog een punt met een krachtige kopbal: 2-2.

Coach Rick Kruys koos centraal in de verdediging Stan Henderikx als vervanger van de geschorste Roel Janssen. De centrale verdediger uit zijn eigen jeugdelftal maakte zijn basisdebuut in de hoofdmacht. Verder begon VVV met dezelfde elf namen die een week eerder op bezoek bij FC Dordrecht een minimale nederlaag leden. Vrijdag ging VVV op zoek naar revanche in de eigen Koel, waar het al vier wedstrijden op rij won. De start was wederom veelbelovend, want na een wat rustig eerste kwartier kwam VVV via Smans op voorsprong en de ruim 5.100 Venlo-fans hadden al reden tot juichen. Thijme Verheijen stond met een snelle en verre inworp achter dat doelpunt, waarmee hij Smans richting het Eindhovense doel stuurde. De middenvelder dribbelde vanaf links het strafschopgebied in en schoof de bal vervolgens rustig en kalm in de verre hoek. De thuisploeg kwam al snel op voorsprong, al waren ze er kort daarvoor nog dichtbij geweest dankzij Simon Janssen. Na een goede achterhak van Verheijen raakte hij doelman Jorn Brondeel hard. Door het doelpunt van Smans stond de ruststand al op het scorebord

Van voor naar achter
In het restant van de eerste helft wist VVV dankzij onder meer Kosidis en Martijn Berden slechts enkele lekke banden te rijden. Verder had de thuisploeg moeite met het creëren van grote duidelijke kansen tegen Eindhoven, dat eveneens instortte na het doelpunt van Smans. Er moesten meer doelpunten gescoord worden in het tweede bedrijf, waarin VVV met dezelfde elf spelers speelde. Het was echter niet de Koelclub, maar Eindhoven die vijf minuten na rust scoorde. De eerste echte kans die de bezoekers kregen was een klap, toen Jasper Dahlhaus in de Limburgse zestiende volledig vrij stond en recht in de verre hoek kon schieten: 1-1. Maar het ging al snel weer mis voor VVV, dat vijf minuten later opnieuw een doelpunt tegen kreeg. Delano van Crooij redde een gevaarlijk schot goed, maar Ozan Kökcü kon de bezoekers uit de rebound op voorsprong zetten.

Op zoek naar een comeback met nieuwe krachten
Tussen de twee doelpunten van Eindhoven door kwam VVV zelf dicht bij de voorsprong dankzij Verheijen, die na een pass van Smans vanaf een meter of vijf naast schoot. In plaats van een tweede Venlose voorsprong was de 1-2 voor Eindhoven reden genoeg voor Kruys om in te grijpen. De coach schakelde Mohammed Odriss, Pepijn Doesburg en Milan Robberechts in als wisselspelers voor Joep Kluskens, Elias Sierra en Berden. Met de voorsprong in de hand kon Eindhoven zich beperken tot uitzakken en op de loer liggen op de counter, terwijl het aan VVV was om weer in de wedstrijd te komen. Aanvankelijk probeerde hij het met afstandsschoten van Verheijen en Smans, die doelman Brondeel zijn poging goed zagen stoppen.

Kosidis redt het punt
Met nog twintig minuten te gaan moest VVV wachten op de gelijkmaker, die nu met Diego van Zutphen als nieuwe rechtsback speelde in de plaats van Moreno Rutten. Tien minuten later haalde Kruys ook Magnus Kaastrup in de ploeg als vervanger van Verheijen. Met al die verse krachten moest VVV in de finale alsnog scoren om minimaal een punt te behouden in Venlo. Dat leek lange tijd niet te werken, maar in ’89deze Minuto Kosidis kopte binnen na een perfect geregisseerde vrije trap van Smans. De Griekse spits kwam in de extra tijd zelfs dicht bij het winnende doelpunt met een kopbal, iets wat nooit meer zou gebeuren. Kosidis spaarde in ieder geval een punt voor VVV, dat genoegen moest nemen met een gelijkspel in plaats van een vijfde thuiszege op rij te boeken.

VVV-Venlo – FC Eindhoven: 2-2 (1-0)
17. Levi Smans, 1-0.
50. Jasper Dahlhaus, 1-1.
55. Ozan Kokcu, 1-2.
89. Michalis Kosidis, 2-2.

Opstelling VVV-Venlo: Delano van Crooij; Moreno Rutten (72. Diego van Zutphen), Rick Ketting, Stan Henderikx, Simon Janssen; Joep Kluskens (60. Mohammed Odriss), Elías Sierra (60. Pepijn Doesburg), Levi Smans; Martijn Berden (60. Milan Robberechts), Michalis Kosidis, Thijme Verheijen (80. Magnus Kaastrup).