Titelverdediger Nederlands team uitgeschakeld in WK waterpolo dames na strafschoppen tegen Hongarije

Het Nederlands team had het de eerste twee periodes erg lastig tegen Hongarije, maar herstelde zich goed in het eindtoernooi. De ploeg van bondscoach Evangelos Doudesis kwam met nog acht seconden te gaan op gelijke hoogte (8-8). In de strafschoppenserie miste Lieke Rogge als enige.

Het Nederlandse team kende een lastig toernooi in Qatar. Het team verloor in de groepsfase van de Olympisch kampioen Verenigde Staten, waardoor een crossover-wedstrijd nodig was om zich te kwalificeren voor de kwartfinales. De groepswedstrijden tegen het kleine Kazachstan en Brazilië werden eenvoudig gewonnen. De eerste knock-outwedstrijd tegen het veel lager gerangschikte China eindigde zaterdag in een nipte 16-14 overwinning.

Doudesis sprak na de wedstrijd tegen China van onderschatting, maar zo zou het volgens de Griek in de kwartfinale tegen het sterke Hongarije niet zijn. Het land is doorgaans actief in de slotfase van grote toernooien en schakelde drie jaar geleden onder meer Nederland uit op de Olympische Spelen. Vorige maand boekte Oranje een kleine 14-11 overwinning op weg naar de Europese titel in de groepsfase.

Ondanks de waarschuwingen kende Nederland een trage start tegen Hongarije. Doelvrouw Laura Aarts zorgde met prachtige reddingen ervoor dat de wedstrijd na de eerste helft in evenwicht bleef (1-1). Hongarije leidde de score in de tweede helft, maar Oranje herstelde zich in het derde kwart. Hongarije leek de wedstrijd in de reguliere speeltijd te beslissen met een stand van 8-6, maar Bente Rogge en Maartje Keuning scoorden in de laatste minuut uit een strafschop. Dat deel ging nog steeds mis.

Door de onveiligheid in Israël kunnen Nederlanders voor eigen publiek strijden voor de Europese titel als wereldkampioen.